LANDSVERK M38 PANTSERWAGEN
een restauratieproject
 
INLEIDING PRODUCTIE GESCHIEDENIS TAAK & BEMANNING RESTAURATIE GEZOCHT FOTO'S 1938-40 FILMS LINKS GASTENBOEK E-MAILVan Ierland naar Nederland

In het begin van het jaar 2005 zagen wij een zeer interessante advertentie op Milweb, een Engelse website over legervoertuigen. Tot onze grote verbazing werd hier namelijk een pantserwagen type Landsverk L180 te koop aangeboden.

Wij wisten dat dit type pantserwagen tijdens de mobilisatie en de meidagen 1940 in gebruik is geweest bij het Nederlandse leger. Onze nieuwsgierigheid was groot. Na wat heen en weer bellen en e-mailen besloten we de Landsverk van dichtbij te gaan bekijken en een reis te maken naar Ardfert in Ierland. Op 25 februari 2005 was het zover: een vlucht naar Cork airport en een taxi rit van 2 uur naar Ardfert.


De Landsverk L180 in Ardfert, Ierland.

Het ging hier om de laatste Landsverk L180 die aan Ierland geleverd is. Hij was tot en met 1982 in gebruik geweest bij het Ierse leger en had daar vervolgens tot in 2002 in opslag staan roesten. De vorige eigenaar had de hoop roest toen gekocht en hem sindsdien gedeeltelijk gerestaureerd. Het werd een geslaagd bezoek en had als resultaat dat we een Landsverk pantserwagen in ons bezit kregen en van Ierland naar Nederland moesten (laten) overbrengen.


Links: een Ierse Landsverk L180 in gebruik. Rechts: onze Landsverk L180 wegroestend in opslag.

Op 4 april 2005 om 02.00 uur kwam de pantserwagen in een container aan in de haven van Rotterdam en op 5 april stond hij om 16.20 uur in de achtertuin. Een hele operatie met een 50 tons kraan om de container te lossen en de hulp van de tractor van de buurman. Via de e-mail hebben we meteen een geboortekaartje gestuurd.


De Landsverk L180 - M38 pantserwagen is overgekomen.


Ons kleintje weegt 7000 kg

Zijn lengte is 6150 cm

Kleur ogen: groen

Haar: groenDe ouders rusten nooit!

Wilt u onze aanwinst komen bekijken?
Wij zijn thuis van maandag - vrijdag vanaf 17.00 uur en in het weekend.
Even mailen of bellen is het prettigst.

Hoewel onze aanwinst oorspronkelijk een Ierse versie van de Landsverk L180 is, willen wij deze restaureren naar de Nederlandse uitvoering: de M38 pantserwagen.

Voor dit restauratieproject hebben we vijf jaar uitgetrokken. Op deze site kunt onze werkzaamheden en vorderingen volgen en meer te weten komen over leven en werk van de M38 pantserwagen.